02/28/2023

Cum sa Inchiriezi o Masina Fara Stres: 15 Sfaturi Oferite de Experti

Planuiesti o vacanta sau trebuie sa pleci in interes de serviciu si ai nevoie sa inchiriezi o masina? Stim cu totii, inchirierea poate fi un proces ingrijorator si confuz, mai ales cand te gandesti ca vei conduce o masina care nu este a ta si pot aparea eventuale probleme pe parcursul calatoriei.
Suntem aici sa-ti spunem ca lucrurile sunt mai simple decat par!
Cu serviciile noastre inchirieri auto Cluj ieftine beneficiezi de confort si de o deplasare fara stres. Poti uita de transportul in comun sau taxiurile costisitoare si poti ajunge la destinatie cu usurinta. De asemenea, daca ai o intalnire importanta, o masina inchiriata iti va crea o impresie mult mai buna decat o calatorie cu autobuzul. 
Prin urmare, ca sa ai o experienta placuta si convenabila, trebuie sa tii cont de 15 sfaturi infailibile oferite de experti, bazate pe urmatoarele criterii:

  • Documentare
  • Buget
  • Verificarea recenziilor
  • Tipul de masina potrivit
  • Consum si mod de alimentare
  • Dotari extra
  • Contract
  • Garantie
  • Taxe ascunse
  • Asigurare auto
  • Preluarea autoturismului
  • Reguli de utilizare
  • Returnarea autoturismului
  • Verificarea bunurilor
  • Adaugarea unei recenzii

Gasesti mai jos o descriere completa a tuturor pasilor, cu o indrumare detaliata!

1. Documenteaza-te corespunzator

Este foarte important sa stii ca majoritatea companiilor de inchirieri auto din Romania cer ca soferul sa aiba varsta minima de 21 de ani si sa detina permisul de conducere de cel putin 1 an.
Prin aceasta cerinta se verifica faptul ca soferii care inchiriaza masini sunt suficient de experimentati si responsabili pentru a conduce in siguranta pe drumurile publice. Bineinteles, pot exista unele variatii in functie de politica fiecarei companii, deci cel mai bine este sa te documentezi corespunzator, de la A la Z!
TINE MINTE
Nu inchiria niciodata pe graba, cu atat mai putin direct din aeroport. Costurile sunt foarte mari si ultimul lucru pe care ti-l doresti este ca pretul inchirierii masinii sa fie egal sau poate chiar mai mare decat pretul vacantei.

2. Stabileste-ti bugetul si durata calatoriei

Fie ca vorbim despre o vacanta sau o deplasare in interes de serviciu, este foarte important sa iti stabilesti un buget clar inca de la inceput.
Nu te grabi, analizeaza cu atentie ofertele si compara preturile ca sa alegi tipul de masina care se potriveste nevoilor tale si care iti ofera siguranta si confortul necesar.
In cazul in care vrei sa inchiriezi pe termen lung, este posibil sa beneficiezi de costuri substantial reduse. Uneori, poti profita de super oferte ce iti pot reduce costurile cu pana la 30%.

3. Verifica recenziile online

Atunci cand alegi o companie de de la care inchiriezi masina, este important sa faci o cercetare atenta si sa afli recenziile altor clienti. Poti incepe prin a intreba prietenii sau cunoscutii despre experientele lor anterioare. Apoi, verifica recenziile online.
Este adevarat ca exista atat recenzii pozitive, cat si negative si este important sa le citesti cu atentie pe toate. Recenziile pozitive pot fi o indicatie buna a calitatii serviciilor oferite.
De asemenea, trebuie sa iei in considerare si recenziile negative, deoarece acestea pot dezvalui probleme sau dezavantaje ale serviciilor oferite de compania respectiva.

4. Alege masina potrivita

Acum ca stii pasii de inceput si ai ales compania de la care vrei sa inchiriezi, sa vorbim despre alegerea unei masini care se potriveste nevoilor tale.
Daca vei calatori singur, alege o masina mai mica, cu care sa te poti strecura in trafic si care sa te ajute sa gasesti usor un loc de parcare.
In cazul in care calatoresti cu familia si ai si multe bagaje, opteaza pentru o masina mai spatioasa, care sa ti ofere confortul necesar.
In cazul in care planuiesti sa parcurgi drumuri montane, iti recomandam sa alegi o masina cu tractiune integrala sau 4x4.
Ai o intalnire de afaceri importanta si vrei sa faci o impresie excelenta? Poti oricand opta pentru o masina de lux cu sofer personal.

5. Asigura-te ca stii totul despre consum si alimentare

Este esential sa alegi o masina care sa se potriveasca nevoilor tale si distantei pe care o vei parcurge, dar si sa iei in considerare alti factori, cum ar fi confortul, spatiul de depozitare si alte caracteristici specifice.
In general, daca intentionezi sa te deplasezi in interiorul orasului sau pe distante scurte, o masina cu consum redus de combustibil poate fi cea mai buna alegere. Aceste masini pot fi mai mici, cu motoare mai mici si alimentare pe benzina. Acest lucru te poate ajuta sa economisesti bani la combustibil si sa reduci emisiile de dioxid de carbon.
Daca intentionezi sa parcurgi distante mai mari sau sa mergi pe autostrada, poti opta pentru o masina cu motor diesel mai puternic, ce iti poate oferi mai multa putere si performanta la drum lung.
Nu uita!
Compara intotdeauna preturile de carburant de la statiile de alimentare de pe traseul tau.

6. Verifica dotarile extra

Trebuie sa verifici intotdeauna dotarile masinii pentru cea mai buna experienta. Uite cateva dintre cele mai cautate:

  • Sistemul de navigatie - te va ajuta sa gasesti locatiile dorite in siguranta, fara sa iti folosesti telefonul la volan.
  • Sistemul de incalzire a scaunelor - in sezonul rece, acestea sunt mai mult decat binevenite, sunt o necesitate.
  • Lanturi antiderapante - nelipsite in sezonul de iarna pentru calatorii in afara orasului.
  • Aerul conditionat - o dotare standard pentru orice tip de masina vei conduce, indiferent de anotimp.
  • Scaunul pentru copil - la nevoie, acesta ar trebui sa iti fie pus la dispozitie gratuit, dar unele companii percep o taxa suplimentara.

Acum ca ai retinut toate sfaturile necesare pentru inceput, citeste mai departe despre cea mai importanta etapa din procesul de inchiriere a unui autoturism!

7. Atentie la contract!

Inainte sa semnezi orice document, este crucial sa citesti cu mare atentie contractul de inchiriere. Acest document implica asumarea responsabilitatii asupra autoturismului pe care urmeaza sa-l inchiriezi, deci trebuie sa te asiguri ca datele personale si cele ale companiei de inchiriere sunt corecte si complete.
Citind cu atentie toate clauzele contractului, vei putea sa identifici eventualele nereguli si sa anunti daca ai neclaritati sau inconveniente.
In plus, asigura-te ca procesul verbal de predare-primire este semnat si stampilat de un reprezentant autorizat al companiei.

8.  Evita taxele ascunse

Ca sa eviti orice fel de neplacere si sa nu platesti taxe ascunse, rezerva masina din timp si informeaza-te cu privire la toate tarifele si taxele aplicabile.
Este important sa fii atent la taxele de preluare si returnare, care sunt percepute de multe companii.
GCA Rent a Car este o exceptie si nu percepe astfel de taxe, asigurandu-se ca masina ajunge la tine oriunde in Cluj, prin programare.
In plus, este important sa cunosti limitele de kilometri pe care ii poti parcurge intr-o zi, deoarece exista o limita impusa de majoritatea companiilor. Din pacate, putini oameni sunt constienti de acest lucru si pot plati o taxa suplimentara sau sa fie limitati in deplasarile lor.
Prin urmare, nu uita sa intrebi despre aceasta!
De asemenea, unele companii percep o taxa pentru combustibil, indiferent daca masina este predata cu rezervorul plin sau nu. Asigura-te ca esti informat cu privire la acest lucru si ca stii exact care sunt costurile si conditiile legate de combustibil inainte sa inchiriezi o masina.

9. Informeaza-te despre garantie

Majoritatea companiilor cer o anumita suma de bani ca si garantie. Garantia sau depozitul auto se va achita la inceputul perioadei de inchiriere si reprezinta o suma fixa stabilita de fiecare companie pentru toti clientii.
Aceasta poate varia intre 3% si 10% din valoarea reala a autoturismului, in functie de model. Suma iti va fi returnata in momentul predarii autoturismului, daca acesta se prezinta in aceleasi conditii in care a fost preluat.
Garantia poate fi retinuta in urmatoarele situatii:

  • pierderea certificatului auto, a placutelor de inmatriculare, sau a cheilor;
  • in cazul in care lipsesc sau sunt deteriorate accesoriile auto (sistemul de navigatie, scaunul de copil, lanturile antiderapante, trusa de prim ajutor, stingator, etc);
  • in caz de daune majore ale rotilor sau tapiteriei;
  • in cazul amenzilor primite in urma parcarilor neregulamentare.

Suma retinuta din garantie va reprezenta fix costul necesar pentru remedierea daunei. De exemplu, in cazul distrugerii unei anvelope, se va retine suma pentru inlocuirea acesteia.

10. Nu uita de asigurarea auto

Un aspect foarte important il reprezinta tipul de asigurare auto de care poti beneficia. Trebuie sa afli care sunt costurile pentru fiecare dintre ele.
Astfel, exista mai multe tipuri de asigurari:

  • Asigurarea de raspundere civila (RCA) - nu acopera pagubele masinii in sine. In caz de accident, asigurarea te scuteste de plata pagubelor facute partilor vatamate si vehiculelor acestora.
  • Asigurarea partiala in caz de coliziune (CDW) - suporta pagubele cauzate de client asupra autoturismului inchiriat: daune asupra anvelopelor, jantelor, parbrizului, oglinzilor laterale sau cele care survin in interiorul autoturismului.
  • Asigurarea totala in caz de coliziune (LCDW) - In plus fata de CDW, aceasta asigura si avariile cauzate de autori necunoscuti, intemperii sau calamitati. Trebuie mentionat ca LCDW nu asigura daunele din interiorul autoturismului, pierderea actelor, a cheilor sau amenzilor emise de autoritatile competente.
  • Asigurarea CASCO - este o optiune facultativa, oferind extra beneficii pe langa asigurarile CDW si LCDW. Un lucru de retinut este ca in cazul in care optezi pentru aceasta asigurare, anumite agentii te vor scuti de plata garantiei.

11. Fii precaut la preluarea autoturismului

Atunci cand inchiriezi o masina, este recomandat sa efectuezi o verificare atenta si sa faci fotografii sau chiar un videoclip (interior si exterior) pentru a putea demonstra starea in care ai preluat vehiculul.
Apoi, verifica documentele masinii, cum ar fi certificatul de inmatriculare si tipurile de asigurare la care ai optat. Verifica si valabilitatea inspectiei tehnice si a asigurarii.
De asemenea, poti efectua si cateva verificari suplimentare, cum ar fi:

  • Functionarea semnalelor luminoase;
  • Nivelul combustibilului;
  • Nivelul uleiului de la motor;
  • Presiunea rotilor;
  • Semnalizarea defectelor afisate pe bordul masinii. 

Daca descoperi probleme in timpul verificarii, nu ezita sa te adresezi biroului de inchiriere si sa ceri sa fie notate in procesul verbal.

12. Citeste cu atentie regulile de utilizare

Ca sa eviti problemele, se recomanda sa tii cont de cateva aspecte importante in regulile de utilizare:

  • Cand parchezi autoturismul, alege intotdeauna un loc special amenajat pentru asta. Nu parca pe trotuar sau pe locurile rezervate altor vehicule. De asemenea, in cazul parcarilor cu plata, e bine sa achiti in avans contravaloarea perioadei de stationare ca sa eviti eventualele amenzi.
  • Pastreaza intotdeauna chitantele.
  • Cand conduci, fii atent la regulile de circulatie si nu consuma alcool, substante interzise sau anumite medicamente, care sa iti afecteze concentrarea. Nu uita ca siguranta ta si a celor din jur sunt cele mai importante!
  • In caz de accident sau furt, nu te ingrijora! Contacteaza imediat compania si spune-le exact ce s-a intamplat. Ei te vor ajuta sa rezolvi situatia. Nu uita sa apelezi si la organele de politie, de la care trebuie sa obtii un proces verbal.

Ca o regula generala, trebuie sa fii responsabil si sa ai grija de automobilul inchiriat, ca sa te bucuri de calatoria ta!

13. Returneaza autoturismul in conditii optime

Iata cateva sugestii ce te vor ajuta in momentul predarii autoturismului:

  1. Respecta termenii si conditiile din contract referitoare la data, ora si locul de predare a autoturismului. In caz contrar, ai putea fi supus unor taxe suplimentare sau penalitati.
  2. Chiar inainte de returnarea automobilului, nu uita sa realimentezi. In cazul in care nu vei preda automobilul cu rezervorul plin, vei plati o taxa suplimentara pentru combustibilul lipsa. Aceasta taxa poate fi destul de mare, ba chiar ar putea echivala cu costul unui rezervor intreg de combustibil. Unele companii percep un cost intre 12 lei si 15 lei pentru un litru de combustibil.
  3. Pastreaza toate documentele relevante, cum ar fi contractul de inchiriere, chitantele si facturile ca sa fii pregatit in eventualitatea unui litigiu sau dispute referitoare la plata sau starea automobilului inchiriat. Acesta este momentul in care poti folosi imaginile si filmarea din momentul preluarii.
  4. Nu uita sa comunici reprezentantului companiei anumite detalii importante, cum ar fi incidentele sau problemele intampinate pe parcursul inchirierii.

14. Nu uita bunurile personale

Este foarte important sa verifici toate bunurile personale inainte sa predai autoturismul. Acestea pot include telefoane mobile, sisteme de navigatie, incarcatoare, documente importante, bagaje sau orice alte obiecte personale pe care le-ai avut in masina in perioada inchirierii.
Verifica toate compartimentele din interiorul autoturismului si asigura-te ca nu ai uitat nimic.
Daca totusi ai realizat ca ai uitat ceva dupa returnarea autoturismului, contacteaza imediat compania si spune-le despre acestea. Exista mari sanse sa le recuperezi!

15. Lasa o recenzie

Daca ai avut o experienta buna cu GCA Rent A Car, este important sa impartasesti si altora. Recomandarile personale sunt foarte importante in luarea deciziilor si pot fi de ajutor pentru alti oameni care cauta o companie de incredere.
Exista multe modalitati prin care poti impartasii experienta ta cu altii. Poti lasa un review chiar pe site-ul companiei, pe pagina acesteia de Google sau pe Facebook, asftel incat alti oameni sa afle despre experienta ta. In plus, daca esti multumit, poti recomanda compania mai departe prietenilor sau familiei.
Este important sa fii sincer si obiectiv si sa descrii cat mai corect experienta ta cu compania respectiva, atat lucrurile bune cat si pe cele mai putin bune. Recomandarile tale pot ajuta atat compania la imbunatatirea calitatii serviciilor unde este nevoie, dar si alti oameni sa ia o decizie informata si sa aleaga un serviciu de incredere.
Atat timp cat retii aceste 15 sfaturi oferite de expertii nostri, experinta ta va fi una placuta si de repetat.

 

Esti Pregatit Sa Rezervi?

Rezerva acum o masina din flota noastra. Anularea este gratuita in caz ca te razgandesti!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram